Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Μήλα τηγανητά

Συστατικά

  • 6 μήλα Τριπόλεως
  • 5 κουταλιές της σούπας μαλακό αλεύρι
  • 200 γρ. ψιλή ζάχαρη
  • 3/4 του λίτρου λάδι (για το τηγάνισμα)


  • Οδηγίες
  1. Καθαρίζουμε και περνάμε τα μήλα από τον τρίφτη του κρεμμυδιού. 
  2. Τα δουλεύουμε με το αλεύρι και τη μισή ποσότητα ζάχαρης σε ένα βαθύ μπολ μέχρι να γίνει μία ομοιογενής ζύμη. 
  3. Με ένα κουτάλι της σούπας ρίχνουμε στο καυτό λάδι τις κροκέτες και, αφού ροδίσουν, τις τοποθετούμε κατ΄αρχάς σε απορροφητικό χαρτί για να στραγγίξουν το λάδι και στη συνέχεια τις τυλίγουμε στην υπόλοιπη ζάχαρη. Εάν θέλουμε, τις πασπαλίζουμε με κανέλα. 
  4. Τρώγονται ζεστές.

Λίγα μυστικά ακόμα

Πηγή συνταγής: το βιβλίο 'Παραδοσιακές Συνταγές της Αρκαδίας' της Θηρεσίας Κοντογιάννη, 2η έκδοση, Εκδόσεις 'Μαϊνάς', 1999


from sintagespareas

Ρεβίθια σούπα

Υλικά
μισό κιλό ρεβίθια
3/4 κούπας ελαιόλαδο
αλάτι,πιπέρι
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας ή μισή κούπα πουμαρό
8-9 κούπες νερό (περίπου)
1 τριμμένο μεγάλο κρεμμύδι


Εκτέλεση
Μουλιάζουμε από το βράδυ τα ρεβίθια σε μπόλικο νερό
με 1 κ.σ. αλάτι.

DSC01466[1]

Τα αφήνουμε όλο το βράδυ για να φουσκώσουν και να
μαλακώσουν.
Τα ξεπλένουμε με άφθονο νερό και τα βάζουμε στην
κατσαρόλα με το νερό της συνταγής.

DSC01471[1][1]

Μόλις αρχίσουν και βράζουν καθαρίζουμε και πετάμε τον
αφρό που σχηματίζεται.

DSC01472[2][1]

Προσθέτουμε το λάδι το κρεμμύδι,αλάτι,πιπέρι τον πελτέ
ή το πουμαρό και το αφήνουμε να βράσει σε χαμηλή φωτιά
με σκεπασμένο το καπάκι,μέχρι να μαλακώσουν τα ρεβίθια
και να χυλώσει το ζουμί τους.

DSC01477[7][1]

Σερβίρουμε με ελιές,διάφορα τουρσιά και παστά ψάρια.

from syntagesapospiti

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Ρύζι με μελιτζάνες




Υλικά
3 μελιτζάνες φλάσκες
1,5 φλ. τσαγιού μακρύκοκκο ρύζι
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
500 γρ. ώριμες ψιλοκομμένες ντομάτες
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 + 1 κουταλιές δυόσμο ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη

Εκτέλεση
Kαθαρίζετε και κόβετε σε φέτες τις μελιτζάνες. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε μια ώρα να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένετε και τις στραγγίζετε. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μαραίνετε το κρεμμύδι. Προσθέτετε τις μελιτζάνες και τις μαραίνετε κι αυτές για μερικά λεπτά. Προσθέτετε τις ντομάτες και αφήνετε να σιγοβράσουν λίγο. Προσθέτετε 4 – 5 φλιτζάνια νερό ζεστό και περιμένετε να βράσει. Προσθέτετε το ρύζι, αλατοπίπερο και λίγη ζάχαρη. Αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει έως ότου μαλακώσει το ρύζι. Σβήνετε τη φωτιά, ρίχνετε τις 3 κουταλιές δυόσμο, ανακατεύετε και αφήνετε ώσπου να σταματήσει ο βρασμός. Σερβίρεται ζεστό πασπαλισμένο με τον υπόλοιπο δυόσμο.

from radicio.com

Μοσχάρι με μελιτζάνες, πιπεριές

Υλικά
1 κιλό μοσχάρι κομμένο σε μερίδες
2 μελιτζάνες φλάσκες
500 γρ. πιπεριές πράσινες γλυκιές (κέρατο)
500 γρ. ντομάτες ώριμες
1 φλ. τσαγιού κρασί κόκκινο ξηρό
1 κρεμμύδι
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
αλάτι, πιπέρι, λίγη ζάχαρη
½ φλ.τσαγιού ελαιόλαδο
λάδι για τηγάνισμα
νερό ζεστό αν χρειαστεί

Εκτέλεση
Kαθαρίζετε τις μελιτζάνες και τις κόβετε σε ροδέλες ενός πόντου. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε μισή ώρα να ξεπικρίσουν. Τις ξεπλένετε και τις στεγνώνετε. Kόβετε τις πιπεριές στη μέση και αφαιρείτε τα κοτσάνια και τα σπόρια. Πλένετε και στεγνώνετε το κρέας. Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι. Ζεσταίνετε σε κατσαρόλα το λάδι και σωτάρετε το κρέας απ’ όλες τις πλευρές. Όταν είναι σχεδόν έτοιμο ρίχνετε και το κρεμμύδι να μαραθεί. Σβήνετε με το κρασί και όταν εξατμιστεί προσθέτετε τις ντομάτες ξεφλουδισμένες και ψιλοκομμένες, τον ντοματαπελτέ, το αλατοπίπερο και τη ζάχαρη. Σιγοβράζετε μέχρι να μαλακώσει εντελώς το κρέας. Αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος προσθέτετε λίγο νερό. Εν τω μεταξύ ζεσταίνετε λάδι σε ένα τηγάνι και τηγανίζετε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες. Τις αλατοπιπερώνετε. Όταν το κρέας είναι έτοιμο τις προσθέτετε κι αυτές στην κατσαρόλα και αφήνετε να βράσουν 4 – 5 λεπτά και αποσύρετε από τη φωτιά.
Σερβίρεται ζεστό μαζί με πουρέ πατάτας, ρύζι ή τηγανιτές πατάτες.

from radicio.com

Μελιτζάνες με μπέικον





Υλικά
4 μελιτζάνες φλάσκες
150 γρ. μπέικον
400 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
1 ½ φλ. τσαγ. κεφαλογραβιέρα
2 – 3 κουταλιές τσαγ. λιωμένο βούτυρο
φρυγανιά τριμμένη
Για τη σάλτσα
1 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο
1 πιπεριά πράσινη ψιλοκομμένη
2 κουτιά ντοματάκια αποφλοιωμένα και ψιλοκομμένα
1 κουτ. σούπας ντοματοπελτέ
αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση
Ετοιμάζετε τη σάλτσα ως εξής: Βάζετε το ελαιόλαδο να κάψει και μαραίνετε το κρεμμύδι και την πιπεριά. Ρίχνετε τα ντοματάκια και τον ντοματοπελτέ, αλάτι και πιπέρι και αφήνετε τη σάλτσα να βράσει για 15 – 20 λεπτά.
Πλένετε και καθαρίζετε τις μελιτζάνες. Τις κόβετε σε φέτες πάχους ενός δακτύλου και τις τοποθετείτε σε βουτυρωμένο ταψί. Τις ψήνετε σε δυνατό φούρνο για 10 λεπτά. Τις βγάζετε και τις κρατάτε στην άκρη.
Σε βουτυρωμένο πυρέξ στρώνετε τις μισές φέτες μελιτζάνας. Τις καλύπτετε με φέτες μπέικον και ρίχνετε μερικές κουταλιές από τη σάλτσα ντομάτας. Πασπαλίζετε με φέτα. Στρώνετε τις υπόλοιπες φέτες μελιτζάνας, το υπόλοιπο μπέικον, τη σάλτσα και την φέτα.
Πασπαλίζετε με την κεφαλογραβιέρα. Ρίχνετε 2 – 3 κουταλιές λιωμένο βούτυρο και πασπαλίζετε με τριμμένη φρυγανιά. Ψήνετε στους 190 βαθμούς μέχρι το φαγητό να πάρει χρώμα

from radicio.com

Μελιτζάνες τηγανιτές
















Υλικά
2 μελιτζάνες φλάσκες
αλάτι, άσπρο πιπέρι
2 φλ. τσαγιού αλεύρι
½ - 1 φλ. τσαγιού νερό
1 – 2 φλ. τσαγιού μπύρα
λάδι για το τηγάνισμα




Εκτέλεση
Πλένετε και κόβετε τις μελιτζάνες σε ομοιόμορφες φέτες 1 εκ. περίπου. Τις αλατίζετε και τις αφήνετε να ξεπικρίσουν για 1 ώρα περίπου. Τις ξεπλένετε και βάζετε σε αποροφητικό χαρτί να στραγγίξουν καλά. Αναμιγνείετε το αλεύρι με 1 κουταλάκι αλάτι (περίπου) και λίγο άσπρο πιπέρι. Ρίχνετε το νερό και συμπληρώνετε μπύρα μέχρι να πάρετε έναν ελαφρά πυχτό χυλό. Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι και ρίχνετε μέσα μία – μία φέτα μελιτζάνας, αφού πρώτα τις περάσετε από τον χυλό. Τις τηγανίζετε και από τις δυο πλευρές ώσπου να ροδίσουν καλά. Τις βάζετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξει το περιττό λάδι. Σερβίρονται ζεστές σκέτες, με σάλτσα ντομάτας ή σκορδαλιά.
Σημ.: με τον ίδιο τρόπο γίνονται τα τηγανιτά κολοκυθάκια (εκτός από το στάδιο του ξεπικρίσματος) και σερβίρονται με σκορδαλιά ή τζατζίκι.

@ radicio.com

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2010

Ψημένη Ρακή



chobe_hozoviotissaΗ κατανάλωση της ρακής είναι παραδοσιακή στην Αμοργό και στη Νάξο. Ασφαλώς έχει να κάνει με την κρητική καταγωγή των ντόπιων. Ειδικά στην ορεινή Νάξο παρασκευάζεται ακόμη ρακή με τον παραδοσιακό τρόπο. Για τη ρακή αξιοποιείται ό,τι απέμεινε από το τρυγοπάτημα των σταφυλιών μέσα στο λινό. Τα πατημένα σταφύλια έμπαιναν στο χαρανί, το ειδικό σκεύος. Το σκεύος μπαίνει πάνω στην φωτιά και το περιεχόμενο αρχίζει να βράζει. Καθώς οι ατμοί του οινοπνεύματος περνούν από την πούμα, ψύχονται και μαζεύουν το απόσταγμα σε μεγάλα πιθάρια. Όλη η διαδικασία γίνονταν ανάμεσα σε κεράσματα από κρασί, ρακιές, ψητά μυρωδάτα κυδώνια στη χόβολη της φωτιάς και ατελείωτα τραγούδια με την συνοδεία τσαμπούνας, τουμπακιού, βιολιού και λαγούτου. Κανονική γιορτή που κρατούσε όλη την ημέρα. Σήμερα η μεγαλύτερη ποσότητα ρακής που καταναλώνεται επιτοπίως εισάγεται από άλλα παραγωγικά μέρη.
Από τα αρχαία χρόνια οι κάτοικοι της Αμοργού και των μικρών Κυκλάδων έφτιαχναν ένα παραδοσιακό ποτό, που ονόμαζαν «Ψημένη Ρακή», για να κερνούν τους φιλοξενούμενούς τους, αλλά και τους καλεσμένους στους γάμους των παιδιών τους.
Η Αμοργός είναι ο μοναδικός τόπος που παράγει την ψημένη ρακή. Η ψημένη ρακή προσφέρεται άλλοτε σαν ορεκτικό και άλλοτε σαν χωνευτικό, συνήθως όμως σαν κέρασμα στις γιορτές και στις συνάξεις.
Η ψημένη ρακή είναι ενδιαφέρουσα, μέσα από την αρωματική αψάδα και τη σιροπιαστή γλύκα που αφήνει στον ουρανίσκο οδηγεί γρήγορα στο αναψοκοκκίνισμα και την ευθυμία. Το οινόπνευμα πολλαπλασιάζει την επίδρασή του καθώς συνδυάζεται με άφθονη γλυκόζη.
Πολλοί την μπερδεύουν με το ρακόμελο, η ψημένη ρακή όμως, αν και έχει παρόμοια υλικά, είναι ένα τελείως διαφορετικό ποτό. Αποτελεί ένα είδος τοπικού σπιτικού ποτού.
Προσφέρεται στο μοναστήρι της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας και σε όλα τα σπίτια του νησιού.rakomelo2
Υλικά:
1 κιλό ρακή
1 ποτήρι μέλι
½ ποτήρι ζάχαρη
2-3 Φλούδες κανέλα,
Γαρύφαλο  ή  1 κουτ. Γλυκού γλυκάνισο
Εκτέλεση
Βάζω την ρακή, το μέλι και τη ζάχαρη να πάρουν μια βράση σε μια κατσαρόλα. Σε ένα άλλο κατσαρολάκι βάζω ένα ποτήρι νερό,γαρύφαλο ή ένα κουταλάκι του γλυκού γλυκάνισο και τις φλούδες κανέλα και τα βράζω για αρκετή ώρα. Σουρώνω τα μυρωδικά και το προσθέτω στη ρακή αφήνοντας να πάρει μία βράση. Μερικοί προσθέτουν κι ένα ποτηράκι κονιάκ. Όταν κρυώσει, τη βάζω σε μπουκάλι και σε κάθε μπουκάλι βάζω λίγη κανέλα σε φλούδα.

http://aegiali.wordpress.com/2009/03/12/amorgos-3/