Σάββατο 27 Ιουνίου 2009

ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ

Τι θα χρειαστείτε (για 6 άτομα)
• 1 ½ κιλό ΑΣΤΑΚΟΣ
• 1 κουταλιά ΖΑΧΑΡΗ
• 1 φλιτζανάκι ΚΡΑΣΙ ΛΕΥΚΟ
• 2 ψιλοκομμένα ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ ΦΡΕΣΚΑ
• 1 φλιτζανάκι κομμένος + 1 ½ κουταλιά ψιλοκομμένος ΜΑΪΝΤΑΝΟ
• 1 κουταλιά ΞΥΔΙ
• ΑΛΑΤΙ και ΠΙΠΕΡΙ
• 2 σκελίδες κομμένες ΣΚΟΡΔΟ
• ½ κιλό ΣΠΑΓΓΕΤΙ
• 3 κομμένα ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
• 3/4 φλιτζανιού ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΑΛΤΙΣ ΚΛΑΣΙΚΟ
• ½ κιλό ΝΤΟΜΑΤΕΣ ή 1 κονσέρβα PUMMARO ΤΟΜΑΤΕΣ ΨΙΛΟΚΟΜΜΕΝΕΣ ΜΕ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
• 1 κύβο ΣΤΙΓΜΙΑΙΟΣ ΖΩΜΟΣ ΓΙΑ ΖΥΜΑΡΙΚΑ & ΡΥΖΙ KNORR

Εκτέλεση:
  1. Λιώνετε στο μπλέντερ το σκόρδο, τα κρεμμύδια και το μαϊντανό. Σωτάρετε το μίγμα με ½ φλιτζάνι από το ΑΛΤΙΣ, μαζί με τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτετε τις ντομάτες, το ξύδι, το κρασί, τη ζάχαρη, το αλάτι και το πιπέρι και βράζετε τη σάλτσα μισή ώρα ακόμη.
  2. Βράζετε τον αστακό σε κατσαρόλα με νερό, και τον βγάζετε από την κατσαρόλα και τον ακουμπάτε στο ξύλο της κουζίνας. Τον ανοίγετε. Βγάζετε το φαΐ του και το κόβετε. Κρατάτε το κέλυφος για γαρνιτούρα και σουρώνετε το ζουμί του.
  3. Βράζετε τα μακαρόνια σε κατσαρόλα με το ζουμί του αστακού και τον κύβο αν θέλετε. Τα σουρώνετε. Σωτάρετε τον αστακό με το υπόλοιπο ΑΛΤΙΣ. Τον προσθέτετε στη σάλτσα με τις ντομάτες. Βάζετε τα μακαρόνια σε πιατέλα, περιχύνετε με τη σάλτσα ντομάτας, πασπαλίζετε με το βασιλικό ή το μαϊντανό και σερβίρετε.
Βαθμός δυσκολίας (από 1 - 5)
5 - Πολύ δύσκολη

Χρόνος παρασκευής
1 ώρα

Αστακομακαρονάδα 2

Υλικά :

1 αστακός 1.000 – 1.300 γρ.

2/3 ποτηριού του νερού ελαιόλαδο

2 ποτήρια του νερού ντοματάκια ψιλοκομμένα ή 800 γρ. ώριμες τριμμένες ντομάτες

½ ποτήρι του νερού κονιάκ

λίγος βασιλικός (αν υπάρχει φρέσκος, αλλιώς ξερός)

λίγος φρέσκος μαϊντανός για το γαρνίρισμα

800 γρ. μακαρόνια (ό,τι μακαρόνια θέλουμε όμως υπάρχουν κάποια χειροποίητα που λέγονται μυλέλια και είναι καταπληκτικά - αξίζει τον κόπο να τα βρείτε)

2 κρεμμύδια μέτρια ψιλοκομμένα

2 – 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι

Αλάτι

Πιπέρι

3 δαφνόφυλλα

νερό

1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα αρκετό νερό με αλάτι, το ξίδι και 2 δαφνόφυλλα. Περιμένουμε να βράσει το νε­ρό, ρίχνουμε μέσα τον αστακό και τον βράζουμε για 10 λεπτά. Βγάζουμε τον αστακό από το νερό, αλλά δεν το χύνουμε.

2. Καίμε το λάδι και τσιγαρίζουμε το κρεμ­μύδι με το σκόρδο. Το σβήνουμε με το κονιάκ. Ρί­χνουμε τα ψιλοκομμένα ντοματάκια ή τις φρέσκες ντομάτες , το αλάτι και το πιπέρι και 1 δαφνόφυλλο. Πε­ριμένουμε λίγο ώσπου να δέσει η σάλτσα και προ­σθέτουμε λίγο λίγο όσο νερό χρειάζεται (3 – 4 ποτήρια) για να βράσει (θέλει 40 λεπτά). 10 λεπτά πριν σβή­σουμε τη φωτιά ρίχνουμε τον αστακό, που τον έχου­με κόψει όπως μας αρέσει και που δεν έχουμε πετάξει τίποτα από το εσωτερικό του. Ανακατεύουμε τον αστακό στη σάλτσα και τελευταίο ρίχνουμε το βασι­λικό.

3. Βράζουμε τα μακαρόνια στο νερό όπου βράσα­με τον αστακό. Το νερό του αστακού, πριν βάλουμε να βράσουμε τα μακαρόνια, το έχουμε σουρώσει πο­λύ καλά, από σουρωτήρι όπου έχουμε βάλει πανί, για να είναι σίγουρο ότι δε θα περάσει τίποτα, γιατί κάποιες φορές ο αστακός, ενώ βράζει, αφήνει κάποιες ακαθαρσίες και πολλές φορές και άμμο. Τα μακαρόνια πρέπει να βράσουν λίγο. Αφού βράσουν τα μακαρόνια, τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στη σάλτσα.

4. Τα ανα­κατεύουμε και τα σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω φρέσκο ψιλοκομμένο μαϊντανό.


Αστακομακαρονάδα 3

Υλικά για 4 άτομα:

300 γρ. αστακό, κομμένο σε μεγάλα κομμάτια

350 γρ. σπαγγέτι

200 γρ. ώριμες σφιχτές ντομάτες, ψιλοκομμένες

1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

¼ φλιτζ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

1 κουταλιά ψιλοκομμένο μαϊντανό

Αλάτι

Σωτάρετε το κρεμμύδι στο λάδι για 10 λεπτά. Προσθέτετε 2 κουταλιές μαϊντανό και ρίχνετε τις ντομάτες. Σιγοβράζετε για 15 – 20 λεπτά, ώσπου να διαλυθούν οι ντομάτες. Έπειτα, αλατίζετε και προσθέτετε τον αστακό. Σιγοβράζετε για 10 λέπτα, περίπου

• Βράζετε τα ζυμαρικά al dente σε αλατισμένο νερό. Τα σουρώνετε και τα ρίχνετε στο τηγάνι. Σερβίρετε σε πιάτα και πασπαλίζετε με τον υπόλοιπο μαϊντανό.

Αστακομακαρονάδα

Υλικά:
Αστακός
200 γρ. λινγκουίνι ή Σπαγγέτι
1/4 φλιτζάνι Λάδι
1 σκελίδα Σκόρδο
400 γρ. (περασμένες στον τρίφτη) Ντομάτα(ες)
1 κουτ. σουπ. Ξύδι
1 πρέζα Ζάχαρη
1 κουτ. γλυκ. Πελτέ ντομάτας
1/3 φλιτζανιού βασιλικό ή Μαϊντανός

Τρόπος παρασκευής
Βράστε τον αστακό σας και κόψτε τον κατά μήκος στη μέση. Σκεπάστε τον με διαφανή μεμβράνη και φυλάξτε τον στο ψυγείο μέχρι να ετοιμαστούν τα υπόλοιπα υλικά.
Σοτάρετε το σκόρδο στο λάδι, προσθέστε όλα τα υπόλοιπα υλικά και βράστε τη σάλτσα ώσπου να δέσει.
Βράστε τα ζυμαρικά σε αλτισμένο νερό με ελάχιστο λάδι για να μην κολλήσουν. Στραγγίξτε τα και σερβίρετέ τα σε πιατέλα.
Περιχύστε τα με τη σάλτσα ντομάτας.
Βγάλτε τον αστακό απο το ψυγείο και βάλτε τον στο γκριλ και ψήστε τον για 5 λεπτά για να ζεσταθεί.
Σερβίρετε τα μακαρόνια στην πιατέλα γαρνιρισμένα με τα δύο μισά του αστακού.


ΑΣΤΑΚΟΜΑΚΑΡΟΝΑΔΑ ΜΥΚΟΝΟΥ

1 κιλό αστακό

2 κρεμμύδια

½ κιλό μακαρόνια ψιλά

1 κουτί κονκασέ (ή δύο αν το προτιμάτε
με περισσότερη σάλτσα)

1 φλιτζάνι λάδι

αλάτι, πιπέρι

βασιλικός

Βράζουμε τον αστακό ολόκληρο σε νερό που να τον καλύπτει. Ρίχνουμε μέσα στο νερό και λίγο κρασί.

Το 1 κιλό αστακός βράζει σε ½ ώρα. Κρατάμε το ζουμί του στο οποίο θα βράσουμε τα μακαρόνια.

Κόβουμε το κέλυφος καθαρίζουμε τον αστακό από τις ακαθαρσίες και τον κόβουμε σε κομμάτια. Σοτάρουμε σε τηγάνι τα κρεμμύδια, ρίχνουμε τα ντοματάκια μέσα, τον βασιλικό και λίγο από το ζουμί του αστακού. Το αφήνουμε να βράσει για ½ ώρα. Ρίχνουμε και τα κομμάτια του αστακού να πάρουν μία βράση όλα μαζί. Βράζουμε τα μακαρόνια στο ζουμί του αστακού (al dente), εάν θέλουμε μετράμε του ζουμί και δεν τα σουρώνουμε. Όταν γίνουν ρίχνουμε μέσα την σάλτσα με τον αστακό και ανακατεύουμε. Σερβίρουμε αμέσως.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου